Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Lathyrus.
De lathyrus staat voor zachtaardig. Deze bijzondere pronk- of siererwt is het bekijken meer dan waard. De vrolijke kleuren laten je steeds weer kijken naar deze bijzondere bloem. De hoogste tijd dus om er wat meer over te vertellen.
Wat tips voor de verzorging van lathyrus
Naast het gebruik in boeketten wordt de lathyrus ook vaak als sierplant in de tuin geplant. Sommige varianten zijn eetbaar, anderen zijn juist weer giftig. Als plant moet je hem in ieder geval nooit op dezelfde plek planten. Want anders ontstaat er bodemmoeheid. Het beste kun je de grond goed en die losspitten, zodat wortels goed de diepte in kunnen gaan. Ook voldoende bemesting is belangrijk. Op de langste dag van het jaar ben je er vrijwel zeker van dat ie in bloei staat.
Als snijbloem moet je de lathyrus net zo behandelen als de meeste andere bloemen. Snijd ze schuin af en zet voldoende en vers water in de vaas. Met wat bloemenvoeding erbij doet ie het meer dan prima. De lathyrus bevat ook peulvruchten. Soms enkele zaden, maar ook meerdere zaden kunnen voorkomen.
Oorsprong van lathyrus
Eind zeventiende eeuw werd de lathyrus ontdekt. Van oorsprong is deze bloem te vinden in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. De lathyrus behoort tot de vlinderbloemfamilie. De lathyrus is er in verschillende kleuren: rood, oranjerood, lila, mauve, wit of roomwit. De bloem heeft een romantische uitstraling en is daardoor geliefd in bruidsboeketten.
Wist je dat?
- De naam is afgeleid van het Griekse lathuros, wat peulgewas betekent.
- Deze bloem heel populair was bij prinses Juliana? Ze was de bijzondere varianten volop met elkaar aan het kruisen.
- Er in totaal meer dan 120 tot 200 verschillende soorten zijn?
Je kunt bij ons bloemen bestellen bij lokale bloemisten door heel Nederland, zoals Almere, Bergen op Zoom en Deventer.