Let op! In de kerstvakantie zijn niet al onze bloemisten alle dagen geopend.

Bloem van de maand: Kamperfoelie

lonicera xylosteum

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Kamperfoelie.

Kamperfoelie: verliefd op de geur

Kamperfoelie (Lonicera)

Een plant met een zoetige geur, dat is kamperfoelie. Geliefd bij nachtvlinders. Er zijn verschillende variaties, zoals klimmende en struikvormige kamperfoelies. Hoogste tijd om er eens goed in te duiken.

Wat tips voor de verzorging van kamperfoelie

Je moet goed je best doen om de kamperfoelie niet in leven te houden, want qua verzorging is hij niet ingewikkeld. Zowel in de zon als in de halfschaduw kan ie geplant worden en doet hij het goed. Je moet alleen voorkomen dat de wortels in de zon terechtkomen. Wanneer de grond vochtig is, maar niet te nat, moet de kamperfoelie behoorlijk bloeien.

Zoals gezegd zijn er een klim- en een struikvariant. De struik varianten kunnen behoorlijk woekeren. Een complete boom kan verstikt raken door een woekerende kamperfoelie. Daarom moet je hem leiden en snoeien. De beste periode hiervoor is maart.

Ook kun je hem vermeerderen door te stekken of af te leggen. Een kamperfoelie kun je gerust terugsnoeien tot ongeveer zestig centimeter boven de grond.

Oorsprong

Deze plant komt voor in Europa, Noord-Oost-Azië, China en Amerika. We zetten de meest diverse soorten voor je op een rijtje:

Struikkamperfoelie – Lonicera fragrantissima: De sterkst geurende, maar tevens ook het minst opvallende qua uiterlijk.

kamperfoelie

Chinese kamperfoelie – Lonicera nitida: Een struik die anderhalve meter hoog kan worden. Deze variant bloeit in het voorjaar. De bloemen zijn klein en roomwit van kleur.

Japanse kamperfoelie – Lonicera japonica: Een temperatuur van -20 graden celsius is voor deze variant geen problemen. Deze winterharde klimplant is groen en wordt drie meter hoog. De bloeitijd is van juni tot september.

Groenblijvende kamperfoelie – Lonicera henryi: Ook een groene variant.

Wilde kamperfoelie – Lonicera periclymenum: Deze variant vind je door heel West-Europa in vooral loofbossen. Al voor de winter laat deze kamperfoelie nieuwe knoppen uitlopen.

kamperfoelie variant

Wist je dat

  • De bessen en bladeren zijn giftig. Je kunt er misselijk van worden en overgeven.
  • De bloemen in de Chinese oudheid gebruikt worden als geneeskundig kruid?
  • De geur wordt veel toegepast in zeep, douchegel en badschuim?

Delen:

Bloemen laten bezorgen?

Bloemetje Bezorgen is een club van bloemisten die groeiende is. We bezorgen op dit moment nog niet in heel Nederland. Wil je weten of we bezorgen op de door jou gewenste postcode? Doe dan de postcode-check. Als we bezorgen op de door jou ingevoerde postcode, sturen we je gelijk door naar de juiste webshop om je bestelling te plaatsen.

[wptrigger id=1]

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw
Je bent nu ingeschreven

Bloemen laten bezorgen?

Wil je weten of we bezorgen op de door jou gewenste postcode? Doe dan de postcode-check.

Volg ons op Facebook

De waardering van bloemetjebezorgen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 524 reviews.