Bloem van de maand: Narcis

Geel is de vaakst voorkomende kleur van narcis

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: de narcis.

Narcis: narcistische schoonheid

De narcis is een echte voorjaarsbloem, maar dat wil niet zeggen dat we er in een ander jaargetijde niet dieper op in kunnen zoomen. Vroeger werd de narcis gezien als bloem van de zelfzucht en ijdelheid. Tegenwoordig wordt de bloem gezien als de start van een nieuw begin. Daar vertellen we graag wat meer over.

Wat tips voor de verzorging van de narcis

Narcissen zijn prachtige bloemen in de tuin, maar je kunt ze ook op vaas zetten. Doe je dit, dan is het verstandig om je de bloemen in een schone vaas met schoon water zetten. Snijd de stelen schuin af, zodat de zodat de stelen de voeding en het water goed kunnen blijven opnemen. Wil je ook andere bloemen in de vaas doen? Dat is niet direct een goed idee. Een narcis bevat namelijk vocht dat schadelijk kan zijn voor andere bloemen. Maar we hebben de oplossing voor je: zet de narcissen een aantal uren in een laagje water. Wanneer je de vaas schoon maakt en opnieuw vult met schoon water, kun je de andere bloemen toevoegen aan de vaas. Het schadelijke effect is dan minimaal. Handig weetje toch?

Narcis kun je ook als plant neerzetten

Oorsprong

De oorsprong van de narcis ligt in Europa. West-Europa om precies te zijn. De bloem is vaak te vinden in rotsachtige gebieden, maar ook in weilanden en bossen. Al in het vroege voorjaar zie je in menig tuin en grasveld in Nederland narcissen bloeien.

Geel van kleur

De bekendste kleur van de narcis is natuurlijk de gele variant, maar ook is ie vaak te vinden met witte of zalmroze bloemen. Ook verschijnt de narcis in diverse vormen: met blad, zonder blad en met grote en kleine trompetten.

Narcis

Wist je dat

  • Er ongeveer 35 verschillende soorten narcissen zijn?
  • De naam narcis is afgeleid van de Narkissos, een mooie jongen uit de Griekse mythologie. En dat Narkissos zo verzot was op zichzelf was, dat ‘ie in het water (waarin hij zijn spiegelbeeld regelmatig bekeek) viel en verdronk? Op die plek naast het water kwam vervolgens de narcis te groeien.
  • De narcis hoort bij dezelfde familie als de Amaryllis.

Delen:

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Volg ons op Facebook

De waardering van bloemetjebezorgen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 2471 reviews.