Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Ranonkel.
Ranonkel: een feestelijke bloeier
Ranunculus asiaticus (Perzische boterbloem)
Perzische Zomerbloem, zo wordt de ranonkel ook wel genoemd. Het is een prachtige bloem, die verdacht veel weg heeft van een pioenroos. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking.
Wat tips voor de verzorging van de ranonkel
Heel belangrijk: de ranonkel is giftig. Pas dus goed op als je ze plukt of verplant. Draag handschoenen en houd kinderen en huisdieren uit de buurt. Zet je ze als snijbloem in een vaas, houd er dan rekening mee dat de ranonkel veel water tot zich neemt. Snijd de stelen schuin af en zorg voor voldoende bolbloemenvoedsel. Dan kun je lang genieten van deze mooie bloem.
Oorsprong
De oorsprong van de ranonkel ligt in Azië. In de middeleeuwen is deze bloem meegenomen richting Europa door Lodewijk IX na zijn zesde kruistocht. Die knollen gingen echter verloren. Later werden ze naar Engeland gebracht, maar dat leverde de bloem ook niet direct veel populariteit op. Pas in de achttiende eeuw werd de ranonkel in Europa populair, met name (ook weer) in Engeland. Ook in Nederland werd de ranonkel populair, en die populariteit is gebleven.
Symbool voor glans
De ranonkel staat symbool voor glans. Zeker in de Victoriaanse tijd stond een bos ranonkels hiervoor. Je gaf daarmee aan dat je de ander zeer aantrekkelijk vond. Het mooiste zijn ranonkels, als je ze buiten plant, in juli en augustus. Dan bloeien ze volop. Mocht je ze binnen opkweken, dan kunnen ze in mei al in bloei staan.
Wist je dat
- De ranonkel is vernoemd naar de kikker? Ranunculis is afgeleid van het Latijnse woord ‘rana’, dat betekent ‘kikker’;
- Er bestaan honderden verschillende soorten;
- Er in Iran zelfs een saga is waarin de ranonkel een hoofdrol speelt?