Bloem van de Maand: Margriet

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Margriet.

Margriet: de bekendste bloem

(Leucanthemum)

Witte bloembladeren en een geel hart, iedereen weet dan over welke bloem je het hebt: margriet. Deze bekende bloem vind je ook veel in de berm, maar ook in onze boeketten kun je ze met enige regelmaat terugvinden. Ook is het de bloem die je vaak op de basisschool tekende als je een bloem wilde tekenen. Hoogste tijd om er meer over te vertellen.

Wat tips voor de verzorging

Als bloem in een boeket heeft margriet dezelfde verzorging nodig als vele andere bloemen. Dus schuin afsnijden, voldoende vers water geven. Voor de plant: die kun je prima op een terras of op een balkon zetten. Ze gedijen het beste in de halfschaduw of zon. De plant is winterhard, maar zal wel zijn blad verliezen in de winter. Er is ook een zogeheten Spaanse margriet, maar die zal beschermd moeten worden tegen de winterkou.

De margriet staat symbool voor onschuld. Niet voor niets krijgen veel meisjes die naam bij hun geboorte. Of zou dat een andere reden kunnen hebben?

Oorsprong van margriet

Europa is de thuisbasis van de margriet, net als Noord-Afrika en gematigde zones van Azië. Maar zelfs in Australië en Nieuw-Zeeland komt de bloem voor. In de zomer vind je deze bloemen het vaakst terug in onze boeketten.

Geneeskundige krachten wordt de margriet ook toe bedicht. Zo werd het van oudsher gebruikt tegen de griep, koorts en keelontsteking.

Wist je dat

  • De naam is afgeleid van het Griekse woord Maragrites. Dat staat voor parel.
  • Leucanthemum is afgeleid van de Oudgriekse woorden leukos = “wit” en anthemon = “bloem”.
  • De bloem soms ook voorkomt in het roze?
  • Vroeger de naam ganzenbloem werd gegeven? De bloemen stonden in bloei als jonge ganzen werden losgelaten in het veld. Inmiddels is die naam losgelaten.

Bloemetje Bezorgen bezorgt dankzij lokale bloemisten in heel Nederland, waaronder Zwolle, Utrecht en Den Haag.

Delen:

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Volg ons op Facebook

De waardering van bloemetjebezorgen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 2521 reviews.