15 april = Secretaressedag. Verras je secretaresse, officemanager of je Personal Assistent met een bos bloemen.

Bloem van de maand: Lelie

Lelie

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Lelie.

Lelie: bloem van de symboliek

Aziatische Lelie (Latijnse naam: Lilium)

Vruchtbaarheid, vrouwelijkheid of zuiverheid….en eigenlijk is de opsomming waar de lelie voor staat nog veel langer. En je zult her en der ongetwijfeld ook de term symboliek veelvuldig teruglezen. Wij hebben vooral het volgende standpunt: de lelie is ook gewoon een ontzettend mooie bloem. Een bloem die je graag in je boeket wilt hebben (tenzij je er allergisch voor bent natuurlijk).

Wat tips voor de verzorging van lelies

De lelie is een bloem die wel houdt van een beetje zon. Maar je moet ze nou ook weer niet in de volle zon, bij de verwarming of heater plaatsen. Let er op dat je de stelen schuin afsnijdt en verwijder het overtollige blad ook, want anders kom dat in het water terecht. De lelie is als plant winterhard en heeft weinig eisen. Het beste is een plek in de halfschaduw, omdat de bladeren van schaduw houden en de bloemen van zon. Let er trouwens wel op dat de wortels koel blijven.

Roze Lelie

Symboliek

We moeten toch even terugkomen op die symboliek, want de lelie staat voor diverse zaken. Zo staat de bloem voor vrouwelijkheid, wat uit de tijd van de Grieken en Romeinen stamt. Bruiden kregen een kroon van lelies, wat moest zorgen voor een puur en vruchtbaar leven. Ook staat de bloem voor liefde. Wie in de tijd van Victoria een lelie ontving wist: ‘dit is mijn minnaar’. De zuiverheid is vaak van toepassing op witte lelies. Bij bruiloften worden ze gebruikt als een symbool van maagdelijkheid en dus zuiverheid. En vergankelijkheid wordt aan de lelie gekoppeld, omdat de pure uitstraling van de bloem passen bij de emoties die mensen hebben in tijden van verlies en rouw.

Verschillende soorten, overal te vinden

Heb je even? We vertellen zo nog iets over de plekken waar de lelie groeit. Dat zijn er veel, maar het betekent ook dat er veel variatie is qua soorten. Zo is er de waterlelie, Afrikaanse Lelie, Vredeslelie en natuurlijk het Lelietje van Dalen. Dit giftige plantje bevat trouwens hartglycosiden, wat een krachtig medicijn is en wordt gebruikt bij bepaalde hartklachten.

De lelie komt dus op diverse plekken in de wereld voor. In Azie, waar de Lilium (de Latijnse naam voor Aziatische Lelie) dus vandaan komt. Maar ook in Europa (onder andere Polen en de Kaukasus) en Amerika (behalve in het zuidwesten) komen ze veelvuldig voor.

Boeket Lelie

Wist je dat

  • Lelies zeer giftig zijn voor katten?
  • Sommige mensen bang zijn voor de vlekken die lelies kunnen veroorzaken? Er zijn bepaalde soorten, zoals Roselily, die niet vlekken. Deze soort heeft namelijk geen meeldraden.
  • De doorsnede van een lelie kan variëren tussen de 7 en wel 25 centimeter?

Delen:

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter

Bloemen laten bezorgen?

Bloemetje Bezorgen is een club van bloemisten die groeiende is. We bezorgen op dit moment nog niet in heel Nederland. Wil je weten of we bezorgen op de door jou gewenste postcode? Doe dan de postcode-check. Als we bezorgen op de door jou ingevoerde postcode, sturen we je gelijk door naar de juiste webshop om je bestelling te plaatsen.

 

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw
Je bent nu ingeschreven

Bloemen laten bezorgen?

Wil je weten of we bezorgen op de door jou gewenste postcode? Doe dan de postcode-check.

Volg ons op Facebook