Bloem van de maand: Iris

Genieten van de iris

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: De iris.

Iris: de bloem van de regenboog

De iris herken je aan de zwaardvormige bladeren en de prachtige kleuren van de bloem. De naam iris komt uit het Grieks en betekent regenboog. Je herkent ze aan de drie hangende en drie staande bloembladen.

Wat tips voor de verzorging van iris

De verzorging van de iris als snijbloem verschilt niet zoveel van de andere bloemen. Zorg ervoor dat je de steel netjes schuin afsnijdt en voorzie de vaas regelmatig van schoon water. Dan weet je zeker dat je lang kunt genieten van deze prachtige bloem.

De iris komt ook voor als plant. Grofweg zijn er drie soorten: de boliris, de vaste iris met een rizoom en de iris als moerasplant of oeverplant. Wij focussen ons hier natuurlijk vooral op de iris als snijbloem.

iris is er in verschillende kleuren

Oorsprong

De iris te herleiden naar de tijd van de piramides in Egypte. In de piramides zijn schilderingen terug te vinden van irissen, die zouden stammen uit de periode 1500 voor Christus. Ook in latere tijden is de bloem terug te vinden. In de tijd van Lodewijk XVIII kwam de iris terug als versiersel voor de wapens. Ook Vincent van Gogh maakte regelmatig gebruik van de iris in zijn schilderijen.

Houdt niet van water

Het klinkt gek, maar de iris houdt eigenlijk niet van water. Toch groeit de bloem in de noordelijke klimaatzones het beste. En mocht je een iris terugvinden aan de waterkant, dan weet je direct hoe diep het water is. Niet diep, want de iris houdt dus niet van natte voeten.

Iris houdt niet van natte voeten

Wist je dat

  • De betekenis van iris staat voor ‘Ik heb een boodschap voor je’?
  • Er meer dan driehonderd soorten bekend zijn van de iris?
  • De iris behoort tot de Lissenfamilie, net als de krokussen en de fresia?

Delen:

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Volg ons op Facebook

De waardering van bloemetjebezorgen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 2471 reviews.