Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Hyacint.
De krachtige geur van de Hyacint
Hyacint (Latijnse naam: Hyacinthus orientalis)
De geur van de hyacint doet je beseffen dat het lente is. Deze bloem, die bekend staat als de bloem van Apollo (daarover later meer), is in verschillende kleuren verkrijgbaar in de winkel. Denk aan wit, paars, roze, oranje rood, geel en groen. Hoogste tijd om wat meer te leren over die kenmerkende kleine en krullerige bloempjes.
Wat tips voor de verzorging van de hyacint
Hyacinten staan vrolijk in je huis. In een pot of in een boeket. Als ze in een pot staan, zorg er dan voor dat de bollen elkaar niet raken en dat de kluiten niet uitdrogen. Hyacinten in een pot staan gemiddeld een dag of 14. Een hyacintbol kun je ook heel goed op de vaas zetten. Zorg er in dit geval voor dat de vaas met genoeg water gevuld is, zodat het water net niet de onderkant van de bol raakt. De vaas zet je neer op een donkere plek, totdat er genoeg wortels in ontwikkeling zijn. De hyacint moet dan vijf centimeter uitgelopen zijn.
Voor boeketten is de hyacint ook erg geschikt. Je ziet ze regelmatig voorbijkomen. Voor de hyacint in de boeketten gelden de algemene regels: schuin afsnijden en regelmatig het water verversen. Dan kun je er het langste van kunnen genieten.
Verschillende soorten
Van oorsprong is de hyacint een bolgewas. De bol is groter dan die van andere bloemen, zoals de krokus of de tulp. Je ziet ze eigenlijk het hele jaar door wel; van die bollen met enkele lange, dikke bladeren met een ronde punt. Uit het midden groeit naar verloop van tijd een stengel met daarin de bloemen. Aan een stengel kunnen tot wel 50 bloemen zitten. Die bloemen worden ook wel nagels genoemd.
Oorsprong
De hyacint komt oorspronkelijk uit het Aziatische deel van Turkije. Daar groeide ze op rotsen op 2000 meter hoogte. Pas in de zestiende eeuw kwam de hyacint naar Nederland toe. Dat ging om de voorouders van de huidige hyacint, de wilde hyacninthus orientalis. De naam van de hyacint komt uit de Griekse mythologie. Volgens de overlevering is de bloem Hyacinthus van oorsprong een Spartaanse prins en een halfgod. Hij werd aanbeden door de god Apollo, maar het ging mis tijdens een wedstrijd discuswerpen tussen de twee. Hyacinthus werd hierbij getroffen door de discus en overleed. Omdat Apollo wilde voorkomen dat Hades (van de onderwereld) zijn lichaam mee kon nemen, veranderde Apollo Hyacinthus in een bloem: de hyacint. Een prachtige mythe over de naam van een prachtige bloem.
Wist je dat
- De in Nederland gekweekte hyacint in de 18e eeuw ongekend populair was onder de Franse elite? Dit omdat de maîtresse van de Franse koning Louis XV het paleis van Versailles er vol mee zette.
- Er meer dan duizenden verschillende soorten hyacinten zijn? Al in 1725 waren er meer dan 2000 bekend.
- De hyacint is niet gevoelig voor het slijm dat de narcis uitscheidt. Daarom zijn deze bloemen goed te combineren met elkaar.
- Hyacinten geven een sterke geur af om insecten te lokken. Sommige soorten kunnen ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt. Bijvoorbeeld bij de paarse hyacint is de geur erg sterk.