Bloem van de Maand: Gloriosa

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Gloriosa.

Gloriosa: klimlelie vol pracht

De gloriosa is een echte aandachtstrekker. De bloem heeft lange stelen en zes kroonbladeren en zoekt het letterlijk hogerop. Niet voor niets wordt de bloem gezien als het symbool voor groei, ambitie en succes.

Wat tips voor de verzorging

Als kamerplant is de gloriosa perfect om voor het raam te zetten. Vanwege haar afkomst houdt ze niet van de winter, winterhard is ze ook niet. Maar in de zomer kan de gloriosa prima in de tuin groeien. Let maar op, dan kan ie zomaar anderhalf tot tweeënhalve meter hoog worden. Bloeien doet de gloriosa tussen juli en september. Let op, snoeien hoeft niet.

gloriosa

Als snijbloem in onze boeketten moet je vooral erop letten dat je ze schuin afsnijdt. Want dan kunnen ze het water beter opnemen.

Oorsprong

De gloriosa komt oorspronkelijk uit de tropen. De bloem werd ontdekt in Afrika en India. In het wild slingert ie, nichtje van de leliefamilie, zich in India en zuidelijk Afrika omhoog. De officiële naam is Gloriosa rothschildiana, genoemd naar zoöloog Lionel Rothschild. Als plant zijn er twaalf variaties gevonden.

Wist je dat

  • Ze een geneeskundige werking heeft? Ze maakt het stofje colchicine of acetyltrimethylcolchicine aan, dat goed werkt tegen onder andere jicht.
  • Ze in diverse kleuren te verkrijgen is: van geel tot roze, rood, oranje wit en paars.
  • Er nog een variant is? Er is een korte met een schoon steeltje en een wat langere met blaadjes en vertakkingen.
  • Het de nationale bloem van Zimbabwe is? In het land heet het de vuurlelie.

Bloemen bezorgen in Amsterdam, of zoek je een lokale bloemist in Rotterdam of een bloemenwinkel in Den Haag? Bloemetje Bezorgen werkt met lokale bloemisten samen door heel Nederland.

Delen:

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Volg ons op Facebook

De waardering van bloemetjebezorgen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 2471 reviews.