Bloem van de Maand: Gerbera

Gerbera

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Gerbera.

Voel de vreugde van de gerbera

Gerbera (Latijnse naam: Gerbera Jamesonii)

Vrolijk; dat wordt iedereen die kijkt naar een gerbera. De felle kleuren, de mooie bloemen: een glimlach is gegarandeerd. Niet voor niets vind je ze vaak terug in onze boeketten. Daarom vertellen we je, met een lach op ons gezicht, graag wat meer over de gerbera.

Gerbera

Wat tips voor de verzorging van gerbera’s

Gerbera’s wil je natuurlijk zo lang mogelijk goedhouden. Het is een horrorscenario als je deze vrolijke bloemen ziet hangen. Wat helpt is het goed schoonhouden van je vaas. Chloor helpt daarbij. Ook vers water is essentieel. Niet teveel, want een gerbera heeft aan een bodempje genoeg. Het zou zonde zijn als ie gaat rotten door teveel water. Wanneer je een stukje van de onderkant van de stelen snijdt en de gerbera’s weer in de vaas zet met vers water, dan voelen ze zich weer herboren. Gerbera blij en jij blij!

Verschillende soorten en de germini

Vroeger tekende je ongetwijfeld weleens een rondje met blaadjes eromheen? Dat is precies hoe de gerbera er uitziet. Niet allemaal trouwens, want er zijn diverse varianten en soorten. Ze hier allemaal opnoemen gaat wat ver, maar grofweg zijn er twee soorten: de ‘gewone’ gerbera, waarbij de grote bloem opvallend aanwezig is. De diameter van deze soort is maximaal 13 centimeter. De andere soort is wat kleiner en wordt ook wel mini-gerbera of germini genoemd, en heeft een diameter tussen de 6 en 8 centimeter.

Gerbera

Oorsprong in Zuid-Afrika

De gerbera komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is vernoemd naar de Duitse arts Traugott Gerber.
De gerbera werd in 1737 ontdekt door Gronovius, een plantkundige uit Leiden. Hij werkte samen met Gerber. Zo’n anderhalve eeuw later – circa 150 jaar dus – werd de bloem in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd. In 1884 vond de Schot Robert Jameson de gerbera in de buurt van het plaatsje Barberton. De achternaam van Jameson wordt ook gebruikt voor de Latijnse benaming van de gerbera.

Na de ontdekking werd de plant geteeld in Groot-Brittannië. Nederland volgde niet veel later. Inmiddels zijn wij de grootste telers van gerbera’s ter wereld. We exporteren jaarlijks gigantisch veel gerbera’s. Op de pek van populairste bloemen neemt de gerbera plek vijf in. De roos, anjer, chrysant en tulp staan er nog net boven.

Wist je dat

–          Je de gerbera niet ruikt? Het is een zogeheten geurloze bloem.
–          De steel van de gerbera’s vroeger recht werden gehouden door een ijzerdraad? Tegenwoordig is de steel sterk genoeg en is dit niet meer nodig.
–          Gerbera’s ondersteboven worden vervoerd in de doos? Zo kunnen ze niet naar het licht groeien en dat voorkomt dat ze scheef worden.

Delen:

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Volg ons op Facebook

De waardering van bloemetjebezorgen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 2471 reviews.