Let op! In de kerstvakantie zijn niet al onze bloemisten alle dagen geopend.

Bloem van de maand: Fresia

freesia kam

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Freesia.

Freesia: kenmerkende kam

Het is een bloem die vroeger heel populair was en nu weer aan een opmars bezig is: de freesia. Bovendien uitstekend te herkennen aan de kam van bloemen. Hoogste tijd om er meer over te vertellen.

Wat tips voor de verzorging van freesia

Let erop: de freesia blijft zelfs in de vaas nog gewoon doorgroeien. Je kunt ongeveer drie tot vijf centimeter van de steel afsnijden bij het schikken. Uiteraard heeft de bloem snijbloemenvoedsel nodig. Daarnaast moet je hem niet in de tocht, volle zon of bij de verwarming zetten. En let er ook op dat je geen fruitschaal in de buurt zet, want daar kunnen bloemen niet tegen vanwege het uitscheiden van ethyleengas.

freesia roodgeel

Onder de grond vormt de knol van de freesia zogeheten kralen. Een kraaltje groeide uit tot een volwaardige knol. Daaruit ontstaat weer de kam met bloemen.

Waar komt freesia vandaan?

De freesia werd in de negentiende eeuw, zo rond 1830, ontdekt in Zuid-Afrika in de Kaapkolonie. De botanicus Ecklon is de ontdekker. Hij noemde de bloem naar de Duitse arts Freese. Ook wel ‘Kaaps lelietje der dalen’ genoemd.

Bij de freesia hebben we het vaak over de kenmerkende kam, de bijzondere wijze waarop de bloemen bloeien. De bloemenknoppen staan netjes op een rij, waarbij er ook nog in de vaas nieuwe knoppen bij kunnen komen.

freesia geel

De bloem is in verschillende kleuren te verkrijgen, zoals wit, geel, rood, oranje, blauw en paars.

Wist je dat

  • Freesia heel vaak gespeld werd als Fresia? Maar dit is onjuist, omdat de bloem vernoemd is naar de Duitse arts Freese.
  • De freesia mooi staat in een slanke vaas met de tulp, iris, asclepia en statice.
  • De bloem staat voor onvoorwaardelijke liefde? Perfect dus om te geven aan bijvoorbeeld jouw Valentijn.

Delen:

Bloemen laten bezorgen?

Bloemetje Bezorgen is een club van bloemisten die groeiende is. We bezorgen op dit moment nog niet in heel Nederland. Wil je weten of we bezorgen op de door jou gewenste postcode? Doe dan de postcode-check. Als we bezorgen op de door jou ingevoerde postcode, sturen we je gelijk door naar de juiste webshop om je bestelling te plaatsen.

[wptrigger id=1]

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw
Je bent nu ingeschreven

Bloemen laten bezorgen?

Wil je weten of we bezorgen op de door jou gewenste postcode? Doe dan de postcode-check.

Volg ons op Facebook

De waardering van bloemetjebezorgen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 524 reviews.