Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Chrysant.
Een stoffig imago, maar juist heel sprankelend: chrysant
Chrysant (Latijnse naam: Chrysanthemum)
We mogen best stellen dat de chrysant met een imagoprobleem kampt. Veel mensen vinden een chrysant maar saai, stoffig en oubollig. In de praktijk is deze bloem juist heel veelzijdig en prachtig. Niet voor niets vind je ze vaak terug in onze boeketten. We gaan je er meer over vertellen.
Wat tips voor de verzorging van chrysanten
Wanneer je ze net gekocht hebt, kun je chrysanten ze het beste eerst een paar uur goed vol laten zuigen in schoon water. Uiteraard heb je een schone vaas nodig om ze in te zetten, net als snijbloemenvoedsel. De stelen snijd je schuin af, overtollig blad verwijderen en een plek in de zon vermijden. Als je dan ook nog eenmaal per week het water ververst en de stelen opnieuw schuin afsnijdt, geniet je lang van je chrysant.
Verschillende soorten
Laten we inzoomen op de verschillende verschijningsvormen van de chrysant. Want een chrysant heeft diverse varianten. De sprieterige chrysantbol ken je vast wel. Daarnaast zijn er chrysanten met kleine en grote bloemen. Ook is er de santini met een eigen speciale bloeiwijze (het verschil is dat de bloemetjes vertakt op de steel zitten en veel compacter zijn). En uiteraard de klassieke troschrysant. Tot zover de diverse soorten, die er ook nog eens in diverse kleuren zijn. Keuze genoeg toch?
Het imago
Het āfouteā imago van de chrysant: waar het vandaan komt, is niet echt duidelijk. Misschien omdat mensen het maar saaie bloemen vinden, her en der wordt zelfs gesproken over kerkhofbloemen. We zijn het daar niet mee eens. Zeker niet door de verschillende variaties van de chrysanten waar we het net over hadden. Daardoor blijf je er echt naar kijken. Door de combinatie met opvallendere bloemen wordt het boeket een feestje om naar te kijken.
Oorsprong in Japan en China
De chrysant komt oorspronkelijk uit China en Japan. In laatstgenoemde land is het zelfs de nationale bloem. De troon van vroegere Japanse keizers werd volledig bedekt met chrysanten. De gele chrysant staat zelfs voor onsterfelijkheid In China was de chrysant vroeger dusdanig bijzonder dat alleen edelen zich mochten ontfermen over de plant. De bloem staat in Aziƫ dan ook symbool voor een lang en gelukkig leven. Het duurde trouwens nog best een tijdje voordat de chrysant naar Nederland kwam. Dat gebeurde in 1688 door Jacob Layn, een ontdekkingsreiziger.
Wist je dat
- De naam van chrysant uit het Grieks afkomstig is? Chrusos betekent goud, anthemon staat voor bloem.
- In Duitsland en Frankrijk wordt vooral de witte chrysant gebruikt bij Allerheiligen.
- De bloem staat in die landen symbool voor de waarheid.
- In Nederland wordt de chrysant vooral gebruikt voor de viering van het 13-jarig huwelijk.