Bloem van de Maand: Celosia

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Celosia.

Celosia: stoutmoedige plant en bloem

Met recht mag je celosia toch wel de rocker van de bloemen- en plantenwereld noemen. Met de karakteristieke hanenkam is het in ieder geval één van de opvallendste bloemen. Tijd om er eens wat meer over te vertellen.

Wat tips voor de verzorging van celosia

Als snijbloem gedijt de celosia, net als vele anderen bloemen, bij regelmatig schoon water. Gebruik ook regelmatig een nieuw zakje voeding, zo blijven ze lang goed. De celosia is er ook als kamerplant. Met een tropische inborst, daar straks meer over, houdt ie van een lichte, warme en vooral zonnige plek. Zet hem op een schoteltje, dan voorkom je dat de celosia natte voeten krijgt. De planten zijn niet winterhard en bloeien van juni tot en met oktober.

Twee namen

De opvallende bloemen luisteren naar de naam celosia cristata. Ook heb je een pluimvormige variant, die luistert naar celosia plumosa. De naam stamt uit het Grieks. Het woord keleos betekent brandend. Dat verwijst naar de vlamvorm van de celosia. De plant heeft maar weinig bladeren, die zitten aan de steel van de bloemen.

Waar komt de celosia vandaan?

De celosia heeft de wortels liggen in de tropen. Onder andere in Azië, Afrika en Zuid-Amerika groeit de plant. Hij is lid van de Amarantenfamilie en is familie van de kattenstaart. In totaal zijn er van de celosia circa 45 soorten bekend.

Wist je dat…

  • De celosia in India, West-Afrika en Zuid-Amerika wordt gebruikt om gerechten van te maken? De bladeren smaken ongeveer hetzelfde als kool en spinazie.
  • De bloemen zelf zijn niet eetbaar.
  • De bloem in diverse kleuren beschikbaar is: wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of meerkleurig, waarbij bijvoorbeeld oranje en rood samenkomen.

Apeldoorn, Almere of juist Zwolle? Bloemetje Bezorgen heeft altijd een lokale bloemist in de buurt.

Delen:

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Volg ons op Facebook

De waardering van bloemetjebezorgen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 2471 reviews.