Bloem van de maand: Anjer

Witte Anjer

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Anjer. 

Anjer: onlosmakelijk met Prins Bernhard verbonden

Aziatische Lelie (Latijnse naam: Dianthus) 

Wie anjer zegt, denkt direct aan het Koningshuis en Prins Bernhard. Maar de bloem is nog zoveel meer. Zo is ie niet alleen in het wit verkrijgbaar, maar in tal van andere kleuren. En je komt hem dan ook regelmatig tegen in de diverse boeketten. 

Anjer

Wat tips voor de verzorging van anjers

Anjers worden regelmatig gebruikt in onze boeketten. Zorg ervoor dat ze op schoon water kunnen acclimatiseren. Met een scherp mesje moet je dan een stukje van de stelen schuin afsnijden, circa één centimeter. Let trouwens op: ze zijn zeer gevoelig voor ethyleengas (Ethyleengas in groenten en fruit zorgt voor de groei en ontwikkeling van de plant). Het is dan ook wijs om ze niet in de buurt van een fruitschaal te zetten. 

Prins Bernhard

Al sinds zijn studententijd droeg Prins Bernhard een witte anjer. De bloem groeide op 29 juni 1940 uit als symbool van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse bevolking droeg toen massaal een witte anjer als teken van verzet tegen de Duitse bezetting. Ook na de oorlog bleef Prins Bernhard de bloem dragen. De witte variant is het symbool van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de bloem is sinds 2004 verbonden aan de Nederlandse veteranendag. De bloem symboliseert verzet en respect en waardering voor de veteranen.  

Anjers

Middellandse Zee

Als je ver teruggaat in de tijd, vind je de oorspronkelijke plek van de anjer aan de Middellandse zee. In het kustgebied werd de bloem er voor het eerst aangetroffen. Al tijdens de Romeinse tijd maakten de Romeinen gebruik van de bloem. Ze maakten er hoofdkransen van en gebruikten de bloem ook om er fris reukwater van te maken. De anjer heeft ook een Latijnse naam, Dianthus. Dit is een afgeleide van Dios en anthos. God en bloem betekent dit.  

Wist je dat

  • De groene anjer verbonden is aan St. Patricks Day? 
  • Je in het wild de kartuizer anjer (Dianthus carthusianorum) kunt tegenkomen? Die komt regelmatig voor in het westen van het land.
  • Duizendschoon ook een anjer is?

Delen:

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Volg ons op Facebook

De waardering van bloemetjebezorgen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 2521 reviews.