Let op! In de kerstvakantie zijn niet al onze bloemisten alle dagen geopend.

Bloem van de maand: Amaryllis

witte amaryllis

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Amaryllis.

Amaryllis: de bloem voor kerstmis

Amaryllis (Hippeastrum)

Het is de bloem die we heel vaak terugzien rond kerstmis: de amaryllis. Is het niet als bol, dan wel als snijbloem. De bijzondere bloemenblaadjes lijken soms wel van fluweel. Hoogste tijd om daar eens verder in te duiken.

Wat tips voor de verzorging van amaryllis

De tips voor de verzorging zijn vrij eenvoudig. Geef de amaryllis regelmatig water, maar zorg ervoor dat de bloembol niet nat blijft, want dan kan ie gaan rotten. Het is het handigste om daarom een kleine gieter te gebruiken voor het doseren van de hoeveelheid water. Verder kun je hem het beste neerzetten in een kamer met ‘gewone’ temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Dan gaat ie vanzelf bloeien.

Amaryllis

De amaryllis is overigens in diverse kleuren te verkrijgen. Het vaakst zie je de witte en rode variant, maar ze zijn er ook in geel, roze, paars, oranje en twee kleuren tegelijkertijd.

Oorsprong van amaryllis

De amaryllis komt dus uit de familie van de narcis. Oorspronkelijk vind je de bloem vooral in Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. In totaal zijn er ruim zeventig verschillende soorten. Sinds de achttiende eeuw zijn Nederlandse kwekers er al mee in de weer. Tegenwoordig vind je de amaryllis regelmatig terug in boeketten, vooral rond de kerstperiode.

Je kunt er trouwens voor kiezen om je amarayllisbol te bewaren voor het volgende jaar, zodat je die opnieuw kunt zien bloeien. De stengels kun je het beste afknippen, zodat het geen energie kost om die te behouden. Bladeren moet je niet beschadigen, die zijn een voedingsbodem voor de bloem. De bol kun je in een pot op het terras of balkon bewaren. Vanaf het najaar merk je dat de bol zich klaar gaat maken om weer te gaan bloeien, want dan gaan de bladeren vergelen.

Wist je dat

  • De amaryllis trots en schoonheid symboliseert. Een bloem om harten mee te veroveren.
  • Ie oorspronkelijk Hippeastrum heet? Dat staat voor ridderster in het Grieks. Het is een verwijzing naar de stervormige ridderbladeren.
  • De naam Hippeastrum in 1821 is bedacht door William Herbert.

Delen:

Bloemen laten bezorgen?

Bloemetje Bezorgen is een club van bloemisten die groeiende is. We bezorgen op dit moment nog niet in heel Nederland. Wil je weten of we bezorgen op de door jou gewenste postcode? Doe dan de postcode-check. Als we bezorgen op de door jou ingevoerde postcode, sturen we je gelijk door naar de juiste webshop om je bestelling te plaatsen.

[wptrigger id=1]

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw
Je bent nu ingeschreven

Bloemen laten bezorgen?

Wil je weten of we bezorgen op de door jou gewenste postcode? Doe dan de postcode-check.

Volg ons op Facebook

De waardering van bloemetjebezorgen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 524 reviews.