Bloem van de maand: Alstroemeria

Alstroemeria

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Alstroemeria.

Alstroemeria, Zuid-Amerikaanse kleurenpracht met Zweedse naam

Ditmaal aandacht voor de alstroemeria. Een plant, maar de bloemen worden ook heel vaak gebruikt in boeketten. In het Nederlands hebben we het vaak over de Incalelie. Dat verklapt al iets over de herkomst. Verderop vertellen we je daar meer over, eerst wat meer over de plant.

De plant behoort net als de lelie tot de orde Liliales. Alstroemeriabloemen lijken ook wel een beetje op leliebloemen, maar zijn wat kleiner. Verder zijn de meeldraden minder prominent en laten die geen vlekken achter op kleding en vloerbedekking. Alstroemeria’s kunnen allerlei kleuren hebben, variërend van geel tot rood en van paars tot wit. De zes bloembladeren hebben een enigszins gedraaide stand.

alstroemeria rood

Wat tips voor de verzorging van alstroemeria

Oorspronkelijk komt de alstroemria uit een koele omgeving, het heeft als plant wel voldoende zon nodig. Wel zes tot zeven uur werkt het beste. De bloeiperiode vindt doorgaans plaats in juni en juli.

De alstroemeria’s in onze boeketten zijn tussen de 60 en 110 centimeter lang. Voor vrijwel elke kleur boeket is wel een bijpassende soort te vinden. De verzorging van alstroemeria’s in een vaas verschilt niet veel met die van andere bloemensoorten. Bij het op vaas zetten moet je de stelen afsnijden, zodat er een relatief groot oppervlak ontstaat om voedsel mee op te nemen. De onderste bladeren moeten worden verwijderd om te voorkomen dat ze in het water hangen en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk voedingsstoffen naar de bloemen gaan.

Waar komt de alstroemeria vandaan?

De alstroemeria komt uit het Andesgebergte in Peru. De incalelie kreeg zijn Latijnse naam in 1762 toen de soort voor het eerst werd beschreven door Johan Peter Falk in zijn proefschrift Planta Alströmeria. Falk was een Zweedse plantkundige en een student van de bekende en eveneens uit Zweden afkomstige botanist Carl Linnaeus. Het was Linnaeus die de plant zijn naam gaf. Hij koos ervoor om de alstroemeria te vernoemen naar de Zweedse bioloog en zakenman Clas Alströmer, een vriend en student van hem. Het is niet precies duidelijk wanneer de alstroemeria naar Europa kwam.

Wist je dat…

  • De zes bloembladen waaruit de kelk bestaat hebben ieder een eigen betekenis die symbool staan voor een langdurige vriendschap: medeleven, geduld, begrip, humor, daadkracht en respect.
  • De bloem dus vernoemd is naar Clas Alströmer, maar hij is zelf nooit in Zuid-Amerika geweest.
  • De alstroemeria ook giftig is? De bloemkelken hebben giftige sappen en bevatten glycoside. Dit kan leiden tot huidontsteking en irritatie aan de ogen. Goed handen wassen dus.

Uiteraard werken we met lokale bloemisten die hier meer over weten en die houden van bloemen. Zoals in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

Delen:

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Volg ons op Facebook

De waardering van bloemetjebezorgen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 2714 reviews.