Black Friday? Nee, wij doen aan Green Friday.

Bloem van de maand: Alstroemeria

Alstroemeria

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Alstroemeria.

Alstroemeria, Zuid-Amerikaanse kleurenpracht met Zweedse naam

Ditmaal aandacht voor de alstroemeria. Een plant, maar de bloemen worden ook heel vaak gebruikt in boeketten. In het Nederlands hebben we het vaak over de Incalelie. Dat verklapt al iets over de herkomst. Verderop vertellen we je daar meer over, eerst wat meer over de plant.

De plant behoort net als de lelie tot de orde Liliales. Alstroemeriabloemen lijken ook wel een beetje op leliebloemen, maar zijn wat kleiner. Verder zijn de meeldraden minder prominent en laten die geen vlekken achter op kleding en vloerbedekking. Alstroemeria’s kunnen allerlei kleuren hebben, variërend van geel tot rood en van paars tot wit. De zes bloembladeren hebben een enigszins gedraaide stand.

alstroemeria rood

Wat tips voor de verzorging van alstroemeria

Oorspronkelijk komt de alstroemria uit een koele omgeving, het heeft als plant wel voldoende zon nodig. Wel zes tot zeven uur werkt het beste. De bloeiperiode vindt doorgaans plaats in juni en juli.

De alstroemeria’s in onze boeketten zijn tussen de 60 en 110 centimeter lang. Voor vrijwel elke kleur boeket is wel een bijpassende soort te vinden. De verzorging van alstroemeria’s in een vaas verschilt niet veel met die van andere bloemensoorten. Bij het op vaas zetten moet je de stelen afsnijden, zodat er een relatief groot oppervlak ontstaat om voedsel mee op te nemen. De onderste bladeren moeten worden verwijderd om te voorkomen dat ze in het water hangen en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk voedingsstoffen naar de bloemen gaan.

Waar komt de alstroemeria vandaan?

De alstroemeria komt uit het Andesgebergte in Peru. De incalelie kreeg zijn Latijnse naam in 1762 toen de soort voor het eerst werd beschreven door Johan Peter Falk in zijn proefschrift Planta Alströmeria. Falk was een Zweedse plantkundige en een student van de bekende en eveneens uit Zweden afkomstige botanist Carl Linnaeus. Het was Linnaeus die de plant zijn naam gaf. Hij koos ervoor om de alstroemeria te vernoemen naar de Zweedse bioloog en zakenman Clas Alströmer, een vriend en student van hem. Het is niet precies duidelijk wanneer de alstroemeria naar Europa kwam.

Wist je dat…

  • De zes bloembladen waaruit de kelk bestaat hebben ieder een eigen betekenis die symbool staan voor een langdurige vriendschap: medeleven, geduld, begrip, humor, daadkracht en respect.
  • De bloem dus vernoemd is naar Clas Alströmer, maar hij is zelf nooit in Zuid-Amerika geweest.
  • De alstroemeria ook giftig is? De bloemkelken hebben giftige sappen en bevatten glycoside. Dit kan leiden tot huidontsteking en irritatie aan de ogen. Goed handen wassen dus.

Delen:

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter

Bloemen laten bezorgen?

Bloemetje Bezorgen is een club van bloemisten die groeiende is. We bezorgen op dit moment nog niet in heel Nederland. Wil je weten of we bezorgen op de door jou gewenste postcode? Doe dan de postcode-check. Als we bezorgen op de door jou ingevoerde postcode, sturen we je gelijk door naar de juiste webshop om je bestelling te plaatsen.

 

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw
Je bent nu ingeschreven

Bloemen laten bezorgen?

Wil je weten of we bezorgen op de door jou gewenste postcode? Doe dan de postcode-check.

Volg ons op Facebook