Bloem van de Maand: Acacia

Acacia

Iedere maand staat bij Bloemetje Bezorgen een bloem centraal. We vertellen meer over de historie, hoe je de bloem het beste kunt verzorgen en enkele handige weetjes. Deze keer staat centraal: Acacia.

Acacia: robinia met een valse identiteit

(Latijnse naam: Robinia pseudoacacia)

Deze keer niet per se alleen bloem, maar een boom: de acacia heeft namelijk prachtige witte bloemtrossen, die je op veel plekken in Nederland kunt vinden. De geur wordt als erg aangenaam ervaren. Onder de juiste omstandigheden kunnen acacia’s honderden jaren oud worden. Daarom de hoogste tijd om er wat meer over te leren.

Wat tips voor de verzorging van acacia

Je kunt de acacia (ook wel robinia genoemd) in je tuin laten groeien door zaden te planten of een jonge boom te plaatsen. Het planten van het boompje dient bij voorkeur tussen oktober en juni te gebeuren. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is en dat de jonge acacia genoeg zon ontvangt. Zaaien is het hele jaar mogelijk. Voor een beter resultaat is het aan te raden om de zaden eerst licht te laten ontkiemen in een warme omgeving in vochtig zand. Acaciazaden moeten in Nederland en België vanwege het klimaat namelijk een beetje op weg worden geholpen. Als een zaadje begint te ontkiemen, verplaats je deze naar een potje. Nadat de wortels en twijgen tot ontwikkeling zijn gekomen, plant je de acacia over in een grotere pot of in de tuin.

Waar komt de acacia vandaan?

De acacia komt oorspronkelijk niet uit Nederland, maar vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika in de zeventiende eeuw. Al zijn er overigens ook aanwijzingen dat de boom tientallen miljoenen jaren geleden ook in Europa voorkwam. Aan het begin van de zeventiende eeuw werd de acaciaboom ontdekt door Europese kolonisten, waarna de soort weer terugkeerde in de Oude Wereld. Er heerst onduidelijkheid over het land van herkomst van deze pionierende Europeanen. Volgens Engelstalige bronnen waren het kolonisten van de eerste permanente Britse nederzetting Jamestown in het huidige Virginia, halverwege de oostkust van de Verenigde Staten. Die zouden de boom bij de stichting van de kolonie in 1607 hebben gebruikt voor de bouw van hun huizen, waarna de acacia rond 1636 in Engeland werd geïntroduceerd.

Wist je dat…

  • De botanist, boomkweker en lijfarts van de Franse koningen Hendrik III, Hendrik IV en Louis XIII, Jean Robin, verantwoordelijk was voor de kweek van acacia in Europa.
  • De acacia dodelijk is voor paarden. Voor mensen is het ook giftig en kan hoofdpijn, misselijkheid, braken en diarree veroorzaken.
  • Acaciahout bekend staat om zijn lange levensduur, hardheid en hoge kwaliteit.

Delen:

Blijf op de hoogte van ons avontuur, acties en kortingen

Volg ons op Facebook

De waardering van bloemetjebezorgen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 2471 reviews.